Jordan bo vložil 100 milijonov dolarjev proti rasizmu

Michael Jordan se po umoru Georga Floyda s strani policista, že doberšen čas aktivno vključuje v pereče debate, ki trenutno razdvajajo ZDA. Uradna znamka legendarnega košarkarja Jordan Brand je nedavno prav tako naznanila, da bo v naslednjih desetih letih za pomoč pri spodbujanju rasne enakosti in družbene pravičnosti izplačala 100 milijonov dolarjev.


O svojem stališču in bajni donaciji je Jordan spregovoril za The Charlotte Observer: »Toliko let so tolkli po nas (Afroameričanih, op. a.). To ti posrka dušo. Tega ne moreš več sprejeti. To je ključna točka. Moramo se postaviti zase. Moramo biti boljši kot družba, kar se tiče rase,« je dejal sicer večinski lastnik lokalnega NBA moštva Charlotte Hornets.

»Gotovo gre za to, da si želimo izboriti boljšo policijo, a je več kot to. Spoznali smo, da je rasizem kar precej sprejemljiv v določenih krogih. To (da je nesprejemljiv, op. a.) moramo razumeti že od malih nog. Izobrazba je tako zelo pomemben del tega. Donacija? Nismo še ugotovili, kako bom oto naredili. A na prvem mestu je, da izkažemo trud. Ne gre le za denar. Gre za dejanje, za poziv vsem nam, da pogledamo sami sebe. To je pomemben začetek.«

Jordana, ki se sicer nikoli ni rad vključeval v politične debate, še danes preganja stavek “Tudi republikanci kupujejo superge!”, ki ga je spregovoril po tem, ko v tekmi za senat ni podprl temnopoltega kandidata, sicer demokrata Harveyja Gantta, ki je izzval republikanca in odkritega rasista Jesseja Helmsa. Čeprav je Jordan že ničkolikokrat poudaril, da je stavek izrekel v šali, pa danes precej odločnejše stopa na stran temnopoltih rojakov in je vse prej kot neaktiven v danih polemikah.

»Samo zato, ker je nekdo odrasel v ‘slumu’, še ne pomeni, da moraš nanje gledati, kod ta ti niso enaki. To pomeni, da potem sami sebe začnejo gledati kot neenake. Ne smeš imeti občutka, da si boljši od drugih, ker si odrasel z več prednostmi,« pripoveduje  Jordan.«Pri meni pa je izobrazba 110-odstotna. Moji starši so vedno poudarjali, da je izobrazba način, na katerega se lahko z drugimi ljudmi najbolj povežeš. Izobrazba je najboljša pot za temnopolte, da se izboljšajo. Da se lahko poteguješ za to, da si najboljši, moraš biti izobražen. Če pogledate to državo, je to najboljša pomoč, ki ti da priložnost, da se osamosvojiš. Skupaj z Jordan Brandom dajem sto milijonov dolarjev, nato pa bomo poskrbeli, da bo vse skupaj potekalo tako, da bo naredilo razliko. To ‒ napadanje zakoreninjenega rasizma, podpora izobraževalnih možnosti ‒ je  zelo nujen korak v družbi. Ne gre le za donacije, pisanje čekov. Izzivam ljudi, da naredijo razliko, kakorkoli že lahko.«

Photo: CBS Sports

Sorodne objave