Jedilnik za hujšanje si lahko sestavite sami, vendar…

V poplavi vseh online fitnes programov in brezplačnih posnetkov vadbe doma ali v fitnesu, je marsikdo postal kar samooklicani strokovnjak za hujšanje. Res je, da si jedilnik za hujšanje lahko sestavite sami, če že imate nekaj znanja o tem, ste vešči branja novih informacij, itd. Pa vendar, v nadaljevanju opozarjamo na nekatere pomembnosti, ki jih v procesu hujšanja ne smete pozabiti. Hkrati navajamo predloge, kako do zdravega načina hujšanja, z vidnimi rezultati. Zakaj ne bi vključili osebnega trenerja, ki vam bo svetoval katere vrste telovadba je za vas najboljša in vam sestavil treninge po meri. Nutricionist pa lahko pomaga pri sestavi učinkovitega jedilnika, s katerim boste še lažje dosegli želeni rezultat.


Omislite si nutricionista in izboljšajte svoje prehranske navade, s tem pa tudi vaše zdravje in počutje. Naj bo vaš jedilnik za hujšanje v pravih rokah.

 

Česa vaš jedilnik za hujšanje ne sme vključevati

Napaka, ki jo pogosto storimo, ko si sestavimo jedilnik za hujšanje je ta, da iz njega črtamo večino živil. S tem povzročimo pretiran kalorični primanjkljaj in nas obrok ne nasiti. V večini primerov zato sledi, da se na primer po kosilu pojavi potreba po prigrizkih, sladkih ali slanih, ki pa na naše telo učinkujejo ravno obratno. Zato je ključno, da je vaš jedilnik za hujšanje oblikovan tako, da poskrbi za zadosten vnos hranilnih snovi v vaše telo. Da so obroki polnovredni, zdravi in vas nasitijo. Poleg slanih in sladkih prigrizkov pa težavo pri hujšanju lahko predstavljajo tudi raznorazne sladke pijače, energijski napitki in alkoholne pijače. Tovrstne snovi zato omejite, ali povsem izključite iz vašega jedilnika za hujšanje. Če ste ljubitelj kave, pazite tudi pri dodatkih h kavi kot sta smetana in mleko. S tem namreč v telo znova vnesete dodatne kalorije.

Zakaj se v proces hujšanja splača vključiti strokovnjake?

Veliko informacij o hujšanju lahko brezplačno pridobite na spletu, v raznoraznih revijah in knjigah, ter drugih informacijskih virih. Pa vendar, vsak posameznik je edinstven, živi svoj način življenja, je svojevrstno hrano in zato proces hujšanja ni enak za vse. Če se strokovno posvetujete z osebnim fitnes trenerjem ali nutricionistom, si zagotovite individualno obravnavo, prilagojeno samo vam. Osebni trener vadbe vas bo naučil, kako pravilno izvajati vaje, da se ob tem ne poškodujete. Sestavil vam bo treninge in urnik vadb, ki so primerne vašim telesnim zmogljivostim. Poleg tega vam bo nudil dodatno podporo, vas bodril in spodbujal na poti do zastavljenih ciljev glede izgube telesne teže. Nutricionist, na drugi strani, pa bo poskrbel za kvalitetno sestavljen jedilnik, prilagojen samo vam. S tem bo zagotovil vnos zadostne količine hranilnih snovi, ki jih vaše telo potrebuje glede na vaš način življenja. Hkrati bo jedilnik za hujšanje prilagodil vašim zastavljenim ciljem glede izgube kilogramov, z vami spremljal napredek in vas opozarjal na morebitne pomanjkljivosti ali napake, ki negativno učinkujejo na proces izgube kilogramov.

5 učinkovitih nasvetov za hujšanje

  • Vaš jedilnik za hujšanje naj bo zastavljen tako, da po obroku ne boste lačni. Torej, poskrbite za zadosten vnos kalorij, s polnovrednimi obroki. Le tako si boste preprečili, da bi po vsakem obroku posegli še po nezdravih prigrizkih. Zaužijte toliko kalorij, kot jih tekom dneva porabite.
  • Vključite gibanje v vaš vsakdan. Zastonj se lahko odpravite na sprehod v naravo, ali pa uvedete navado jutranjega teka pred službo. Lahko pa poceni dostopate do lokalnih rekreacijskih skupin, kjer se večinoma igrajo skupinski športi. Ali pa se pridružite fitnes vadbi v bližnjem fitnes centru. Z nekaj volje in pripomočki prav tako lahko telesno vadbo izvajate kar v udobju vašega doma.
  • Uravnoteženost! Kaj to pomeni? Najprej to, da vaš jedilnik za hujšanje vključuje tako beljakovine, maščobe, minerale, vitamine, ogljikove hidrate… torej celoten seznam prehranske piramide, a vseh snovi v mejah normale. Le tako boste zadostili kriterij zdravega prehranjevanja.
Fitnes vadba, tek, joga, sprehodi, hitra hoja, pilates, … izberite tisto obliko gibanja in vadbe, ki vam najbolj ustreza in v kateri uživate. Tako boste imeli večjo motivacijo in zagon.

 

  • Privoščite si dovolj počitka. V kolikor zaradi vseh obveznosti ne morete spati vsaj 8 h/dan, skušajte vsaj vzpostaviti primeren ritem spanja. Premalo spanca in počitka namreč pomeni dodaten stres za vaše telo, kar bi v fazi hujšanja prej škodovalo kot koristilo. Prav tako ne pozabite na zadostno količino popite vode skozi dan.
  • Previdno s prehranskimi dodatki (proteini, gainerji, termogeniki, idr.). Nič ni narobe, če tovrstne snovi k uravnoteženi prehrani dodajate premišljeno. Težava nastane, ko s tem nadomeščate osnovni vir vaše prehrane. Posvetujte se s strokovnjaki, ki vam bodo ustrezno svetovali, katere prehranske dodatke je smiselno vključiti v vaš vsakdan in kako jih pravilno zauživati. Na ta način izpopolnite vaš jedilnik za hujšanje pod strokovnim nadzorom.

Zakaj je smiselno, da vam nutricionist sestavi jedilnik za hujšanje?

Ko si sami sestavimo jedilnik za hujšanje, pogosto naredimo napako, saj črtamo praktično vsa nezdrava živila iz seznama. Vzpostavimo strogo dieto, ki se je na dolgi rok ne moremo držati in posledično se potem počutimo še slabše. Nutricionist je skozi svojo karierno pot opravil številna izobraževanja, seminarje in pridobil ogromno znanja glede prehrane. Zato vam bo zlahka pomagal pri sestavi prehranskega načrta, ki ga mora vključevati vaš jedilnik za hujšanje. Pomagal vam bo ugotoviti, kaj delate narobe, da ne dosegate želenih rezultatov in vas opozoril, katere vrste hrano je bolje črtati iz seznama, ali je zaužiti v res omejenih količinah. Posvetujte se z nutricionistom, ki vam bo podal recept za zdravo in uravnoteženo prehrano. Spremenite svoje prehranske navade in zboljšajte svoje počutje še danes.

Mimogrede, ste pomislili tudi na tek? Ples? Visoko intenzivni HIIT trening? Borilne veščine?

Da, za vse to obstajajo strokovnjaki, ki le čakajo na vaš klic in nekaj motivacije…

Sorodne objave