Je Slovenija že na evropskem prvenstvu?

Košarkarji in strokovni štab slovenske reprezentance so ob zboru v ljubljanskem mehurčku odločno poudarjali, da jih v drugem ciklu kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2022 zanimata le zmagi. Resda so poleg uspeha proti Ukrajini računali na dve točki proti Madžarski, a so po spletu okoliščin na koncu ugnali Avstrijce. Tako so izbranci selektorja Aleksandra Sekulića z odliko opravili svojo nalogo in so z nogo in pol že vstopili skozi vrata evropskega prvenstva.


#MOJTIM Z ZMAGO NAD UKRAJINO ZAČEL DRUGI CIKEL KVALIFIKACIJ ZA EUROBASKET
#MOJTIM Z ZMAGO NAD AVSTRIJO PRED VRATI EUROBASKETA 2022Teoretično potrditev o uvrstitvi na EuroBasket 2022 lahko varovanci selektorja Aleksandra Sekulića dobijo že v ponedeljek, če bo Ukrajina v zadnji tekmi ljubljanskega mehurčka premagala Avstrijo. V nasprotnem primeru bo še manjša matematična neznanka, vendar bi se moral zgoditi čudež, da bi do takšnega scenarija tudi prišlo.

Ne glede na to, ali si bo Slovenija že zdaj matematično zagotovila nastop na evropskem prvenstvu ali v šele v zadnjem ciklu februarja 2021, bosta tudi zaključni tekmi kvalifikacij sila pomembni. Vsaka zmaga namreč prinaša točke za lestvico Fibe, po kateri se nato določajo nosilci oziroma kakovostni razredi za žreb skupin za samo prvenstvo.

V tretjem kvalifikacijskem ciklu, ki naj bi se odvijal med 15. in 22. februarjem prihodnje leto, naj bi se predvidoma odigralo še preostalih pet tekem v skupini. Slovensko reprezentanco čaka še povratni obračun z Ukrajino ter preloženi dvoboj z Madžarsko. Točen razpored in datume tekem bo FIBA sporočila naknadno. Gostitelji februarskih mehurčkov naj bi bili znani predvidoma ta petek.

IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA EP 2022
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške članske reprezentance:
“V to kvalifikacijsko okno smo prišli po dve zmagi in na koncu nam je to uspelo. Ob začetku priprav je bilo najbolj pomembno prepričati fante, na kakšen način si želimo, da naša reprezentanca izgleda. To so že na prvem treningu sprejeli, odlično trenirali in bili zelo pozitivno naravnani. Osnovna ideja je bila, da v tem kratkem času ekipo povežemo. S pravim pristopom igralcev nam je to uspelo in nato je bilo veliko lažje narediti tisto, kar se je od nas pričakovalo. Vsekakor imamo v igri še precej rezerve. Naredili bomo podrobno analizo in zadeve v naslednjih tekmah skušali še izboljšati. Prav gotovo je ena izmed teh uigranost, saj bi napadalno lahko izgledali bolj natančni, s tem pa bi prišla tudi strelska učinkovitost. Si pa še naprej želimo igrati hitro in atraktivno, saj imamo ekipo, ki je tega sposobna. Verjamem, da če se bomo zbrali v podobni zasedbi kot tokrat, lahko nadaljujemo v takšnem ritmu.”

Foto: KZS

Sorodne objave