INTERVJU Nejc Barič: Evropi smo pokazali, da smo resen klub z resnimi cilji

Za naš portal smo opravili pogovor z Nejcem Baričem, 22-letnim organizatorjem igre, ki se je Koper Primorski pred letošnjo sezono pridružil iz Laškega. Nadarjeni košarkar je po številnih odhodih soigralcev v drugi polovici sezone uspešno prevzel dirigentsko palico ABA-ligaša, v tem obdobju pa v ABA ligi povprečno dosegal 10.7 točke ter 4.9 asistence.


Kako ste se spoprijeli s karanteno? Imate sploh kje možnost ohranjati košarkarsko formo?

Ta karantena je enostavno šok za cel svet. Žal zaradi virusa nismo uspeli dokončati sezone in smo tako odšli na prisiljen dopust. Seveda je potrebno prvo poskrbeti za zdravje, šele nato pride vse ostalo.
Kar se tiče košarkarske forme, pa sem se trenutno čisto odklopil od vseh aktivnosti, menim, da je to trenutno najboljše. Po vsem kar se je in se še dogaja v klubu, menim, da se je treba psihološko dobro spočiti.

Za Primorsko je zares neverjetna in tuburlentna sezona. Kako težko je bilo iti skozi tisto obdobje, ko se je zgodba začela podirati? Kljub finančnim zadevam ste namreč na začetku dosegali odlične rezultate, padla sta npr. Budućnost in Partizan.

Za nami je ena zelo dobra sezona. Mislim, da krstna sezona v ABA ligi ne bi mogla biti boljša. Evropi smo pokazali, da smo resen klub z resnimi cilji, to pa so pokazali tudi rezultati. Na žalost se je klub znašel v finančnih težavah, zato je bil ekipni duh edina stvar, ki je lahko klub uspešno pripeljala do konca sezone. Enostavno smo vedeli, kaj je na mizi za vsakega posameznika in to nam je bilo pomembnejše kot kakršenkoli denar.

Praktično čez noč ste po številnih odhodih postali eden glavnih nosilcev ABA ligaša. Ste zadovoljni s svojimi igrami, predvsem v drugi polovici sezone?

Res je, dobesedno čez noč sem dobil vlogo prvega “playa” in zagrabil sem jo z obema rokama. Začutil sem zaupanje trenerja in soigralcev in mislim, da nisem edini. Mislim, da so vsi začutili isto, zato smo igrali tako homogeno in še naprej nizali dobre rezultate.

Foto: Cedevita Olimpija/Aleš Fevžer

Nadaljevanje je seveda pod vprašajem tudi v ABA ligi, a vendarle. Z ekipo še vedno razmišljate o preboju v polfinale? Matematika je seveda jasna, tja vas pelje vaša zmaga ter poraza Mornarja in Olimpije.

Kar se tiče ABA lige, osebno mislim, da se je zaključila. Krog pred koncem rednega dela smo za las prekratki, da bi se uvrstili med top 4. Ampak lahko smo več kot zadovoljni s tem tekmovanjem.

Na začetku februarja ste zablesteli proti Megi, nato pa še v finalu pokala proti Olimpiji. Ste po teh predstavah potihem pričakovali vpoklic selektorja za kvalifikacije?

Iskreno povedano nisem pričakoval vpoklica v reprezentanco. Na moji poziciji je velika konkurenca, zato se s tem sploh ne obremenjujem. Maksimalno dajem svojemu klubu in pri tem bo tudi ostalo.

Le nekaj dni pred pokalom je direktno k Olimpiji prestopil še Ivan Marinković. Ste imeli zaradi tega še nekaj malega dodatne motivacije?

Motivacije v samem finalu pokala ni manjkalo. Ekipa si je enostavno zmage bolj želela od nasprotnika. Mi smo verjeli v svoje delo in na koncu se je izplačalo.

Foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli

Nasproti vam je takrat stal tudi Jurica Golemac, ki je v Kopru vzpostavil odličen sistem igre. Mislite, da lahko že v bližnji prihodnosti z Olimpijo poseže po vrhu ABA lige in jih popelje nazaj v Evroligo?

Za celo Slovenijo bi bilo seveda dobro, da imamo evroligaša. Seveda si vsi želimo, da jim uspe, ampak pot do tja bo zelo težka.

Vaša sestra Nika že vrsto let uspešno nastopa v Evroligi. Se vam zdi, da je ženska košarka še vedno preveč zapostavljena, sploh v medijih?

Mislim, da se je medijska pokritost dvignila. Manjka seveda še gledalcev, kar si dekleta res zaslužijo.

Sezona se je praktično že zaključila, že razmišljate, kje boste igrali v prihodnje? Ostajate v Kopru?

Trenutno smo še vsi v pogovorih s klubom kako naprej. Močno upam, da se Koper Primorska postavi na stabilne noge, da lahko nadaljujemo eno prelepo zgodbo.

S kom bi želeli slišati naslednji intervju in kakšno vprašanje bi mu postavili?

Z Matejem Rojcem, kateri naslov državnega prvaka mu je najbolj ostal v spominu?

Foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli

 

Sorodne objave