[INTERVJU] Miha Lapornik: Menim, da so možnosti za uvrstitev na OI velike

Za naš portal smo opravili pogovor s slovenskim košarkarjem Miho Lapornikom. 26-letni branilec si trenutno kruh služi v Litvi, kjer je član ekipe Pieno žvaigždes, s povprečjem 13.7 točke na tekmo pa je tudi četrti strelec litvanskega državnega prvenstva.


Kako vam je všeč v Litvi, ki velja za zelo košarkarsko deželo?

Rabil sem malo časa, da sem se privadil, saj sem lani sezono preživel v Ljubljani, sedaj pa živim v majhnem mestu s 7500 prebivalci. So pa Litvanci zelo prijazni in gostoljubni tako, da je bilo privajanje zelo kratko. Košarkarski duh se opazi na tekmah, saj je kljub temu, da igram v tako majhnem mestu, vzdušje boljše kot na kateri lanski tekmi Olimpije, da pa tekem v gosteh, predvsem pri Žalgirisu, niti ne omenjam.

Še lani ste nosili dres takratne Petrol Olimpije, kako gledate na začetek projekta v Stožicah?

Projekt v Stožicah podpiram, saj menim, da Slovenija potrebuje močno Olimpijo. Malo mi je žal, da se niso uspeli uvrstiti v naslednji krog tekmovanja v Eurocupu, zato pa upam in jim želim, da se uvrstijo v Top 4 v ABA ligi.

S klubom trenutno zasedate osmo mesto, ob tem pa ste četrti najboljši strelec lige. Ste zadovoljni z dosedanjim delom sezone?

Glede na zastavljene cilje pred sezono z našim trenutnim položajem na lestvici ne moremo biti zadovoljni. Nekaj tekem smo izgubili v zadnjih minutah srečanja, te zmage nam sedaj močno manjkajo. Upamo, da nam uspe do konca sezone napredovati na lestvici in sezono končati vsaj nekje na sredini.Individualno sem zadovoljen, ampak vidim še veliko prostora za napredek, tako da tudi na tem področju upam, da prikažem še boljše igre.

Povabljeni ste tudi na Final four litvanskega pokala, kjer se boste pomerili v metu za tri točke. Vam to predstavlja nekakšno nagrado za dobre letošnje predstave?

Za ekipno uvrstitev na turnir potrebujemo zmago proti Lietkabelisu za več kot 6 točk razlike, tako da nas ta tekma še čaka 12. februarja. V primeru takšne zmage se nato uvrstimo na finalni turnir. Povabilo na tekmovanje v metu za tri točke pa je seveda potrditev za dobro dosedanje delo.

Slovensko reprezentanco že čez manj kot dva tedna čaka začetek kvalifikacij na evropsko prvenstvo. Je bil v zadnjem času z vami kaj v stiku selektor Rado Trifunović?

S selektorjem v stiku (zaenkrat) še nisva bila, si pa povabila v reprezentanco seveda želim.

Junija Slovenijo čakajo tudi kvalifikacije za olimpijske igre. Je to sezono prisotna še dodatna motivacija, da bi si z dobrimi igrami izborili mesto v ekipi, ki se bo borila za zgodovinsko uvrstitev v Tokio?

Vsekakor to služi kot dodatna motivacija, saj si želim biti del te ekipe. Menim, da so možnosti za uvrstitev na OI velike in povsem realne. Zastopanje svoje države na OI pa so zagotovo sanje vsakega športnika.

Ste imeli zaradi dobrih iger že med samo sezono kakšne konkretne ponudbe za prestop?

Sem imel konkretno ponudbo, vendar v klubu žal nismo našli skupnega jezika za prekinitev pogodbe.

Foto: Osebni arhiv Mihe Lapornika

Sorodne objave