[INTERVJU] Jaka Blažič: “V tej sezoni sem na parketu pustil svoje srce”

Kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič se je minulo poletje po skoraj sedmih letih vrnil v Ljubljano in znova oblekel dres ljubljanskih Zmajev. Za Blažičem je izjemna sezona, v kateri je bil eden izmed najbolj učinkovitih igralcev Lige ABA, kar trikrat pa si je s svojimi igrami priigral naziv najkoristnejšega igralca kola v rednem delu regionalnega tekmovanja.


Prekinitev v tekmovalni sezoni je zagotovo prišla prav v tem času, ko ste postali oče. Kako se ima naš kapetan na očetovskem dopustu?
Odlično! Oba z ženo sva presrečna, da sva dobila hčerko. Vse je v tem času podrejeno njej. Oba z ženo se spoznavava s starševsko službo, če lahko to tako imenujem. Večino časa nameniva hčerkici in oba sva resnično presrečna.

Ob vsem, kar se vam dogaja v zasebnem življenju, sploh pogrešate košarko?
Od začetka, prvih nekaj dni, je nisem pretirano pogrešal, nato pa sem enostavno začel pogrešati vse, kar sodi h košarki. Navajen sem dneve preživljati z žogo in resnično mi manjka. Upam, da se stanje v zvezi s pandemijo koronavirusa čimprej normalizira za vse ljudi, da bomo nato tudi mi kmalu lahko začeli metati na koš.

Sezona sicer še ni zaključena, a če se ozrete na zadnjih nekaj mesecev, kako bi ocenili to sezono?
Enostavno nismo uspeli doseči vseh ciljev, ki smo si jih zadali pred začetkom tekmovalne sezone. Vemo, da je bil v Evropskem pokalu cilj preboj v drugi del tekmovanja, in tega nismo uspeli doseči. Tudi naslova prvaka Pokala Spar na žalost nismo uspeli osvojiti. Videli bomo, ko bodo enkrat sprejete določene odločitve, ali se bo sezona v Ligi ABA sploh nadaljevala, če bomo imeli priložnost, da si izborimo mesto med najboljšimi štirimi ekipami regionalnega tekmovanja. Žal mi je, da se je sezona v državnem prvenstvu predčasno zaključila, saj sem prepričan, da bi se lahko brez težav borili za naslov državnega prvaka, a na trenutne razmere v svetu ne moremo vplivati. Morda bi prav s tem, ko bi vrnili naslov državnega prvaka nazaj v Stožice, nekoliko rešili sezono.

Kaj pa svetle točke v sezoni?
V tej sezoni smo imeli številna obdobja, v katerih smo igrali zelo dobro košarko, ki se je najverjetneje zelo dopadla tudi vsem ljubljanskim navijačem. Škoda je, da nismo uspeli teh iger kazati bolj konstantno. Vseeno je bila ekipa dobro sestavljena z igralci z dobrimi in zdravimi karakterji. Enostavno se nismo najbolje znašli na pomembnih tekmah, sledila pa sta neuspeha v 7Days EuroCupu in Pokalu Spar. V Ligi ABA pa je za nami vsekakor sila uspešna sezona, ki so jo nekoliko pokvarili samo majhni ‘kiksi’, ki si jih enostavno ne bi smeli dopustiti.

Prvič v karieri ste se znašli tudi v vlogi kapetana moštva. Kakšna izkušnja je bila to za vas?
Če bi imel izkušnje, ki sem jih pridobil v tej sezoni, na samem začetku sezone, bi nekatere stvari zagotovo napravil drugače. Morda bi bil bolj vokalen, izpostavil bi nekatere stvari, ki sem jih opazil. Pridobil sem pomembne izkušnje, saj do te sezone še nikoli nisem bil v takšni vlogi, in resnično sem se veliko naučil. Verjamem, da je bila celotna sezona tudi zame dobra šola za nadaljnjo kariero.

Zlobni jeziki so julija in avgusta govorili, da ste s selitvijo iz Barcelone napravili korak nazaj v vaši karieri. Zdaj, ko je sezona praktično za nami, kaj vi mislite o teh trditvah?
To sezono sem sam videl kot velik izziv. Znova sem imel priložnost, da sem več časa preživel na parketu, v klubu, ki mi zelo veliko pomeni. V tej sezoni sem dal vse od sebe, na vsakem treningu in na vsaki tekmi. Zagotovo sem prikazal nekaj slabših predstav ter kar nekaj dobrih. Vse, kar lahko rečem, je, da sem v tej sezoni na parketu pustil svoje srce za Cedevito Olimpijo.

So ljubljanski navijači po vašem mnenju sprejeli projekt Cedevite Olimpije?
Ljubljanski košarkarski navijači so zelo zahtevni. Projekt Cedevite Olimpije so po eni strani sprejeli, a manevrskega prostora je tu še zelo veliko. Verjamem, da bo v prihajajoči sezoni, če bo vse šlo tako, kot mora, povsem drugače, in se bodo navijači vrnili v Stožice, ko bo to seveda zaradi pandemije koronavirusa, mogoče. Tudi v tej sezoni se je na prvi tekmi Evropskega pokala proti Darušafaki na tribunah zbralo lepo število navijačev, potem pa je število navijačev nekoliko nihalo, verjetno tudi zaradi slabših rezultatov na evropski sceni. Verjamem pa, da ljudje verjamejo v Cedevito Olimpijo, in da bodo ljubljanski klub podpirali v prihajajočih sezonah. Ljubljana, in Slovenija na splošno, je košarkarska, in navijači pogrešajo kvalitetno košarko.

Vam misli morda že kaj uhajajo k prihajajoči sezoni?
Sam poskušam v tem času živeti v trenutku, misli pa zagotovo malenkost uhajajo tudi proti prihodnji sezoni. Toda skušam se osredotočiti na sedanjost, na trenutek, v katerem živimo. Poskušam delati na sebi. Gledam številne posnetke tekem, berem različne knjige, ki bi mi lahko koristile, ne le v košarki, ampak tudi v življenju na splošno. Pogovarjam se z različnimi ljudmi, s katerimi si delimo izkušnje, in poskušam ta čas, ko moramo biti vsi doma z bližnjimi, čim bolje izkoristiti.

 

Foto: KK Cedevita Olimpija

Sorodne objave