Hrvati Cedevite Olimpije ne bodo vzeli za svojo

Ko so slovenski in hrvaški mediji prvič poročali o združitvi zagrebške Cedevite in ljubljanske Olimpije, se je govorilo o enakovredni združitvi in slovensko-hrvaškem klubu. Sedanji odzivi hrvaških novinarjev vendarle kažejo na to, da Hrvati kluba niso vzeli za svojega.


“Na splošno dvomim, da se bo Cedevito Olimpijo obravnavalo kaj bistveno drugače, kot se je lani novomeško Krko, za katero so igrali Paolo Marinelli, Dominik Mavra, Dino Cinac in Jure Lalić. Zdaj sta ob delu uprave in trenerju Slavenu Rimcu v Olimpiji Filip Krušlin in Andrija Stipanović. To je klub, ki igra v Ljubljani in nima stika s hrvaško ligaško košarko,” je za Sportal povedal Tvrko Puljić, novinar Sportskih novosti.

Ko sta junija Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi napovedala novinarsko konferenco v Ljubljani, je tudi med hrvaškimi mediji še vedno vladalo zanimanje za dogajanje med Cedevito in Olimpijo. Organiziranega medijskega prevoza iz Zagreba v Ljubljano se je takrat udeležilo kar nekaj novinarjev. Očitno pa so spoznali, da bo šlo v tej zgodbi vendarle za slovenski košarkarski klub s hrvaškimi akterji. In to kljub Tedeschijevim besedam o enakovredni združitvi. To je klub, ki je bil sedemnajstkrat slovenski in petkrat hrvaški prvak,” je na tisti junijski konferenci povedal hrvaški poslovnež.

Kljub Tedeschijevim zagotovilom, pa je zanimanje iz Zagreba vse manjše. Na prvi domači pripravljalni tekmi v Tivoliju so v klubu sicer organizirali prevoz iz Zagreba, vendar zanimanja praktično ni bilo. “To je voda, ki jo je treba še preizkusiti. A menim, da bo hrvaške medije bolj kot ljubljanska zanimala hrvaška zgodba. Povedano pošteno, Cedevita Olimpija je precej bolj slovenski kot pa hrvaški klub. Res je, to je klub s hrvaškim direktorjem, tehničnih direktorjem, trenerjem, pomočnikom trenerja, hrvaškima igralcema … A resnično dvomim, da bomo klub obravnavali drugače, kot smo pred časom Fenerbahče, ko so zanj igrali Bogdanović, Thomas in Ukić,” je za Sportal dejal Dražen Brajdić, novinar Večernjega lista.

Cedevita Junior med Hrvati požela večje zanimanje

Ostanek prvotne Cedevite je novo moštvo Cedevita Junior, kjer bo sedaj igral podmladek Cedevite Olimpije. Novonastali klub je med Hrvati požel nekaj več zanimanja. Uspela jim je celo združitev z drugoligaškim Agrodalmom, s čimer so se izognili nastopanju v najnižjem rangu hrvaške košarke. Športni direktor Cedevite Junior je Marin Baždarić, trenersko vlogo pa je prevzel Marko Trninić.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Luka Zavodnik

Sorodne objave