Gašper Okorn: “Možnosti slovenske reprezentance proti Madžarski so 50:50”

Gašper Okorn je slovenski javnosti dobro znani trener, ki deluje na Madžarskem. Trenutno vodi tamkajšnji Falco, ki vodi v državnem prvenstvu. Falco domuje v mestu Sombotela, ki bo prihodnji četrtek prizorišče dvoboja med Slovenijo in Madžarsko v kvalifikacijah za Eurobasket 2021. Okorn je v intervjuju za Sportal spregovoril o moči madžarske reprezentance in madžarski košarki.

Čeprav povprečni slovenski košarkarski ljubitelj o košarki pri naših severovzhodnih sosedih ne ve prav dosti, pa Okorn opozarja, da člane slovenske izbrane vrste tam čaka peklensko vzdušje. “Slovenijo čaka polna dvorana. Navijaški pekel. S tega zornega kota torej za Slovenijo to ne bo lahka tekma. Madžari bodo doma zelo neugodni. Poleg tega imajo več časa za pripravo na tekmo, saj ob koncu tega tedna nimajo pokalnega tekmovanja. Kdor misli, da jih lahko podcenjuje, bo za to plačal visoko ceno. Adam Hanga sicer ne bo igral. A tu bodo David Vojvoda, štirje košarkarji iz moje ekipe, to so Zoltan Perl, Marko Filipovity, Szilard Benke in Benedek Varadi, ter nekaj legionarjev. Slovenija bo po drugi strani brez Zorana Dragića in Žana Marka Šiška,” je povedal Okorn in na ta način opozoril, da Madžarov ne gre podcenjevati.

Slovencev celo ne postavlja v vlogo favorita, pač pa meni, da so možnosti deljene. “Če bi govoril o odstotkih, bi dejal, da so možnosti 50:50. Za nobenega ne bi dal roke v ogenj, čeprav ne moremo mimo tega, da ima Slovenija s Prepeličem in Blažičem izstopajoča posameznika, ki lahko tehtnico nagneta na slovensko stran. Me pa, iskreno, tudi domača zmaga ne bi presenetila.” 

Okorn ni edini Slovenec, ki deluje na Madžarskem. Glavni trener Szolnokija je tudi Gašper Potočnik, Okorn pa je mnenja, da je liga še kako napredovala. “Hitro se razvija in napreduje. To velja predvsem za vrh. Če upoštevamo najboljših osem ekip, bi dejal, da gre za ligo, ki je primerljiva s poljsko, zanesljivo pa močnejša od slovenske in češke. Prepričan sem o tem, da bi se izmed slovenskih ekip trenutno le Cedevita Olimpija lahko v madžarski konkurenci borila za položaj med najboljšo četverico. Okrnjena Primorska in Krka bi imeli velike težave. Verjamem, da lahko moje besede potrdi tudi Gašper Potočnik, trener Szolnokija,” je povedal Okorn, ki je leta 2018 po slabih odnosih z Romanom Liscem zapustil Petrol Olimpijo. Kakšni so njegovi spomini na to obdobje? “Na vse skupaj gledam pozitivno. Tudi zaradi dogodkov v Ljubljani sem nato dobil priložnost na Madžarskem. Nočem se pretirano ozirati v preteklost. Povem odkrito, s tedanjim direktorjem Romanom Liscem se nisem razumel. Še danes se ne. Njegova igra do mene ni bila poštena. Imam pravico do tega mnenja. Tukaj pa se zgodba konča.”

Za konec je spregovoril še o svojem pogledu na današnjo Cedevito Olimpijo: “Govorim lahko kot zunanji opazovalec. Vidi se, da gre za urejen klub z zavidljivim proračunom. Zelo pozitivno je, da so v klubu Jaka Blažič in podobni igralci. Bistvo košarke pa je, da se ta igra za gledalce. Dvorane morajo biti polne. O tem, zakaj ljubljanska ni, pa težko sodim. Iskreno upam, da se bo Olimpija postavila na svoje mesto na evropskem zemljevidu.”

 

Avtor:  Timotej Prosenc

Foto: KK Cedevita Olimpija

Sorodne objave