Gasol: Košarka je izgubila svojo lepoto

Za španskega dolgoletnega zvezdnika Paua Gasola je igra v NBA nazadovala v smislu ekipne košarke. V intervjuju za portal Uproxx je jasno izpostavil, kako se je igra skozi leta spremenila in zakaj mu je bila včasih ta bolj pri srcu.


»Veliko se je spremenilo. Zame največja sprememba je igra sama. Ogromno je hitrih metov z malo podajami v napadu in posledično kratke posesti žoge. Ko sem bil mlad bi te zaradi tovrstnih hitrih metov trener za kazen poslal na klop,« pojasni Gasol, ki letošnjo sezono igra za Portland.

»Danes se vzpodbuja, da napad zaključiš oz. mečeš že po osmih sekundah. Izgubila se je lepota igre, njena čistost, dejstvo, da je potrebno žogo prenesti iz ene strani na drugo, iz noter-navzven, kar je pomenilo dva centra pod košem. Zdaj vidim tudi ekipe, ki igrajo s petimi branilci. Nazadnje je kot naš center igral (Mario) Hezonja«.

Gasol je v NBA prišel v letu 2001, ko je bilo delo centra pod košem enakovredno metu izza črte branilca. Španec ni prvi s podobnim mnenjem in opažanjem nad spremembo igre. Toda njegove besede imajo težo, saj je dani ‘razvoj’ občutil na lastni koži tekom svoje dolgoletne kariere. Med drugim je poudaril, da današnje baziranje na hitrosti v košarki lahko primerjamo s neprestanim hitenjem v življenju.

Tako kot vsi trendi, naj bi se upočasnil tudi fokus na branilce, njihove spretnosti in (pre)hitra igra. Toda po vsej verjetnosti veteran kot je Gasol, tega v svoji karieri ne bo dočakal.

Sorodne objave