FIBA izkazala veliko čast legendarnemu slovenskemu košarkarju

Ivo Daneu sodi med največje legende svetovne košarke. Novo priznanje za svoje dosežke je dobil pred dnevi, ko je Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) objavila dokumentarni film o svetovnih prvenstvih. Dvainosemdesetletni Mariborčan ima v njem eno od osrednjih vlog, tako kot Arvidas Sabonis, Toni Kukoč, Pau Gasol, Oscar Scmidt in Mike Krzyzewski.


Ivo Daneu je v dokumentarcu predstavljen kot ključni mož jugoslovanske reprezentance, ki je po uvodnih svetovnih prvenstvih prekinila prevlado južnoameriških moštev in na košarkarski zemljevid postavila Evropo. Daneu pripoveduje o svetovnih prvenstvih 1963, 1967 in seveda o 1970 v Tivoliju, na katerem je Jugoslavija osvojila zlato medaljo.

 

“Najraje se spominjam prvenstva 1963 v Urugvaju, kjer nismo imeli imperativa zmage in smo uživali v košarki. Premagala nas je le Brazilija, ki je bila od vseh ekip boljša za več kot dvajset točk,” pravi Daneu v dokumentarnem filmu britanske produkcije Goalhanger Films.

Na naslednjem svetovnem prvenstvu je bil Daneu proglašen za najkoristnejšega igralca prvenstva, 1970 pa je “local boy” (domači deček), kot so ga poimenovali Angleži, postavil piko na i svoji karieri. Poleg zlate medalje in dveh srebrnih s SP, ima srebro iz OI 1968, tri druga mesta in eno tretje z EP, šestkrat je bil prvak Jugoslavije, enkrat najboljši športnik države (1967), 2007 pa je postal član Mednarodnega košarkarskega hrama slavnih.

Foto: KZS/www.alesfevzer.si

Sorodne objave