Evropski sistem se vse bolj spreminja v ameriškega

Košarkarski portal Eurohoops, ki se poglablja predvsem v dogajanje na področju evropske košarke, je analiziral najmočnejša evropska prvenstva. Slednja so pri portalu razdelili na tri kakovostne razrede in izoblikovali najboljšo deseterico.


Letošnja sezona se je v večini najmočnejših evropskih tekmovanjih že pričela. Litovsko in francosko prvenstvu sta že v teku, liga ABA pa bo prvič na sporedu v petek, 4. oktobra. Ob 20.00 uri se bo namreč Cedevita Olimpija pomerila z Mego in tako otvorila novo sezono v ligi ABA.

Na prvi pogled je pričetek letošnjih prvenstev povsem enak kot v prejšnjih letih, vendar obstaja pomembna razlika. Regionalna in državna prvenstva namreč skorajda nimajo več povezave z Evroligo. Še nedavno tega je veljalo, da v najmočnejšem evropskem tekmovanju nastopajo moštva, ki so si svoje mesto v njem zagotovila z dobrimi igrami preko domačega prvenstva. Kot pa je pred kratkim povedal direktor Evrolige Jordi Bertomeu, si v vodstvu evroligaškega tekmovanja prizadevajo, da bi obstajalo več stalnih Evroligašev. Tako ima trenutno dolgoročno licenco zagotovljenih že 11 klubov, Bartomeuov cilj pa je, da se ta številka v prihodnosti poveča na 16. Liga ABA letos še zadnjič omogoča neposreden preboj prvaka v Evroligo, v naslednjih sezona pa to ne bo več mogoče.

Gre torej za prelomno obdobje v evropski košarki, saj se tradicionalni evropski sistem, vse bolj spreminja v ameriškega, kjer imajo moštva bolj kot ne, stalna in zagotovljena mesta v najmočnejših tekmovanjih. “Najpomembnejše je, da je to prelomen trenutek za evropske lige. Ali bodo postale močnejše in zadržale, oziroma celo izboljšale svoj položaj, kar bi glede na to, da predstavljajo svoje klube morale, ali pa bo njihova vrednost padla, kar je želja ECE,” je dejal Andreas Zagklis, generalni sekretar FIBE.

Eurohoops je regionalno tekmovanje ligo ABA, kjer bosta letos nastopala tudi Cedevita Olimpija in Koper Primorska, uvrstil na osmo mesto, med deseterico najmočnejših evropskih prvenstev. To je t.i. tretji kakovostni razred, kamor sodijo še izraelski Winner’s League in litovski LKL. Prav liga ABA naj bi najmočneje trkala na vrata drugeg kakovostnega razreda kamor sodijo prvenstva od tretjega do sedmega mesta lestvice. Pri portalu Eurohops opozarjajo tudi na novonastalo Cedevito Olimpijo, ki naj bi močno okrepila jadransko prvenstvo.

Prvi dve mesti zasedata špansko in rusko prvenstvo.

  1. ACB Liga Endesa – Spain
  2. VTB United League
  3. BSL – Turkey
  4. Jeep ELITE ProA – France
  5. Lega Basket Serie A– Italy
  6. Easy credit BBL -Germany
  7. HEBA Basket League – Greece
  8. Adriatic League
  9. Winner’s League – Israel
  10. LKL – Lithuania

Avtor: Timotej Prosenc

Sorodne objave