Edo Murić: “Komaj čakam, da začnemo normalno trenirati”

Edo Murić je v sklopu spletne oddaje Šport med štirimi stenami predstavil svoj pogled na trenutno stanje v času pandemije in razmišljal o prihodnosti slovenske reprezentance. 


V situaciji kakršna vlada trenutno, se je Edo Murić znašel prvič. Spopadanje z življenjem brez igranja košarke mu je predstavljalo kar nekaj težav. “Žoge se nisem dotaknil že dober mesec. Prvič v življenju sem se znašel v položaju, ko si enostavno nisem mogel urediti treninga v dvorani. Zdaj, ko so se razmere malce sprostile, omejitve pa razrahljale, sem šel na katerega od zunanjih igrišč malce metati na koš, kar je bilo pravo olajšanje po tem, ko sem doma skrbel za telesno pripravo in moč. A to pač ni šport, ki ga obožujem. Potrebujem žogo, soigralce, igrišče. Le tako lahko uživam v treningu, zato zares komaj čakam na skupinske treninge. Po dolgem premoru sem prvič obroč zgrešil za kakšne tri metre, a potem sem se hitro vrnil v rutino. Občutki so se hitro vrnili, podobno kot, na primer, pri vožnji s kolesom. Komaj čakam, da začnemo normalno trenirati.”

Kapetana slovenske reprezentance motijo razmere v ligi ABA, kjer so možnosti njegove Cedevite Olimpije za končnico zgolj še teoretične. “Stanje je trenutno je zares čudno. Liga ABA, v kateri sodeluje moj klub, Cedevita Olimpija, uradno še ni končana. Čakamo odločitev Evrolige, ta čaka na poteze Lige NBA. Sam ne vidim načina, kako bi lahko končali to sezono. Že tu, na področju nekdanje Jugoslavije, namreč klubi trenirajo neenakovredno, imajo različne pogoje, nekateri so malce ‘politično’ priviligirani in lahko trenirajo, v Sloveniji, na primer, se zares striktno držimo ukrepov in omejitev. Iskreno menim, da moramo to sezono končati, jo pozabiti in upati, da bodo pogoji za naslednjo sezono za vse enakovredni.”

Kot posledica izbruha novega koronavirusa so se olimpijske kvalifikacije, v katerih bi morala nastopiti tudi slovenska reprezentanca zamaknile. Na ta način je nastop Luke Dončića v reprezentančnem dresu pod vprašajem, kljub temu pa Murić vidi tudi pozitivno plat nepričakovane spremembe. “Glede na to, da so Goran Dragić, Anthony Randolph in Gašper Vidmar sporočili, da nanje v reprezentanci ne moremo več računati, nam prestavitev olimpijskih kvalifikacij v luči mladosti izbrane vrste in nabiranja izkušenj pride celo prav. Želim si, da bodo vsi, ki bodo pozvani, zdravi, potem pa bo potrebno pokazati vse, kar znamo, in da imamo, če pride slovenska izbrana vrsta na kvalifikacije popolna, dobre možnosti za preboj v Tokio.”

Kako pa Murić preživlja dneve izolacije? “Seveda se v vsaki stvari najdejo tako pozitivni kot negativni odtenki. Sam sem se tako v obodbju karantene bolj posvetil vlogi očeta in naše sanjsko stanovanje v Ljubljani. A vseeno si želim predvsem normalnih treningov in tekmovalnosti. Manjka mi zmag, pravega naboja. Težko mi je namreč od žene pričakovati, da mi bo nenehno pustila zmagovati pri kartah samo, da bi sam obdržal pravi ritem. Upam, da se to stanje ne bo preveč zavleklo in da se ne bo ponovilo in da je bilo vse skupaj samo opozorilo za to, da bomo bolje pripravljeni na nov način življenja.”

 

Foto: Luka Zavodnik/Pametni mediji

Sorodne objave