Dončićevo maščevanje v Los Angelesu

Luka Dončić je z novo izjemno predstavo in pomočjo čudovite ekipne igre prišel do revanše proti Los Angeles Lakersom. Slovenec je zasijal v tretji četrtini, ki je bila odločilna, da je Dallas v gosteh prekinil niz desetih zmag Jezernikov (100:114). Nocoj je bil Luka znova le skok oddaljen od trojnega dvojčka, ki pa bi ga ob sleherni priliki, kot pravi, zamenjal za zmago. Danes ga je. 


V iskanju maščevanja sta se Luka Dončić in Dallas podala v Los Angeles na vnovični obračun z LeBronom Jamesom in Anthonyjem Davisom. Ob slavju Jezernikov pred štirimi tedni v Teksasu sta Luka in LeBron uprizorila predstavo sezone, medtem ko je Slovenec, ki je od danega srečanja svojo igro le še stopnjeval, želel proti svojemu vzorniku ekipi tokrat prinesti zmago.

Lakersi so srečanje začeli odločneje kot Dallas, katerega obramba je trpela sploh v igri pod košem kjer je kraljeval Davis. Na drugi strani so kalifornijski branilci delali preglavice sicer trenutno najbolj učinkoviti ofenzivi lige, ki se je kmalu znašla v zaostanku desetih točk (15:5). Medtem ko so gostje grešili neizdelane mete z razdalje, so Jezerniki s premišljenimi napadi zaključevali pod košem. Podobno kot Clippersi izpred dveh tekem nazaj, so tudi varovanci Franka Vogela držali tesno obrambo nad Dončićem, ki je na navdušenje prisotnih v dvorani sicer po lepem prodiranju prejel ‘banano’ s strani Anthonyja Davisa.  Z ne-ortodoksnim metom za tri se je nato Dončić le vpisal med strelce, Dallas pa je z delnim izidom 8:0 ujel malce ritma. Do konca četrtine (30:25) so razigranim domačim košarkarjem Telički še vedno dihali za ovratnik.

Veliko življenja je še enkrat več v nadaljevanju v Dallasovo igro prinesla klop. Dvakrat zapored je bil za tri natančen Justin Jacskon, na račun iza črte pa se je podpisal še Maxi Kleber. Boj igralcev s klopi je po dobri polovici druge četrtine dobil Dallas in se po uvodnem vodstvu znova zasluženo znašel pred nasprotniki (39:41). Končno se je na njihovo stran prevesila tudi igra v skoku, za katero je največ zaslug pobral Boban Marjanović. Ta se je odlično zoperstavil domačim centrom, sledila pa mu je požrtvovalnost v napadu soigralcev, ki iz napada niso več želeli praznih rok.

Medtem sta se v igro vrnila Dončić in Kristaps Porzingis, ki je sicer dodal dve trojki a hitro storil dve osebni napaki nad Davisom, ki je ob danih prekrških žogo venomer uspel potisniti skozi obroč. Četrtina, ki jo je zaznamovala kar petkratna sprememba vodstva, je pred glavnim odmorom pripadla Lakersom (62:59), ki jim dominacije pod obročem do tega trenutka praktično ni bilo mogoče spodnesti.

Dončičeva tretja četrtina za Los Angeles usodna

Dallas se je na parket vrnil z odločnejšo obrambo, kar je rezultiralo v pestrejši napad. Tega je, kot je v tretji četrtini običaj, odlično vodil Luka Dončić. Slovenski fenomen je delni izid Teličkov 11:2 potrdil s predrznim prodorom in v stilu svojega idola Jamesa zabil žogo skozi obroč. Jezernikom ni pomagala niti minuta odmora, saj se je luka že razletel po igrišču. Za tri točke je asistiral Dorianu Finney-Smithu, nato zadel svoj klasičen step-back, za tretjo zaporedno trojko v četrtini pa podal še Porzingisu. Lakersi so bili v napadu kar naenkrat nemočni. Frustracija se je poznala na dveh tehničnih napakah Los Angelesa, s pomočjo katerih je prednost gostov narasla na +20 ( 87:67). Do tega trenutka so imeli Jezerniki v tretji četrtini več tehničnih napak kot pa košev.

Veter v krila sta domačim vrnila Alex Caruso z dvema zaporednima trojkama ter LeBron James, ki je iz dveh uspešnih protinapadov zrežiral nov delni izid 10:0, tokrat za Lakerse (87:77). Po vnovični samostojni trojki in polaganju Luke (16 točk v tretji četrtini) so košarkarji Ricka Carlisla v zadnjo četrtino vstopili s prednostjo 15 točk.

Klop Dallasa po vstopu v zadnjo četrtino ni popustila. Davis, ki je v prvem delu kraljeval pod košem je kot pod spisku za svojo ekipo zapravljal napade, Telički pa so znova prišli na dvajset točk razlike. Razgret se je na igrišče vrnil Dončić, ki je po dveh zaporednih trojkah v naslednjem napadu nase vzel Jamesa, ga z driblingom zmedel ter z velike razdalje s korakom nazaj zadel prek svojega največjega vzornika.

Po dani trojki, ki je brez navdušenja niso mogli pospremiti niti domači privrženci, so je dobrih pet minut pred koncem domača ekipa kratkomalo predala. Na klop je kmalu za tem sedel Dončić s 27 točkami, 9 skoki in 10 asistencami. Pred zadnjimi minutami, ki so bile v Chase Centru le še formalnost, je Carlisle z igrišča potegnil tudi svojega drugega košarkarja večera Delona Wrighta. Ta je predstavo kariere kronal s 17 točkami, 5 skoki in 9 asistencami.

Dončić in druščina so prekinili zmagoviti niz Los Angelesa in si po porazu proti Clippersom dokazali, da lahko pokorijo tudi superzvezdniške favorite lige NBA. Naslednje gostovanje Dallas čaka v New Orleansu, kjer se bodo v sredo ob 1:30 po našem času pomerili s Pelikani.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZUpv8B2y_4&feature=emb_title

LA LAKERS – DALLAS
100:114 (30:25, 32:34, 17:35, 21:20)

Davis 27 (10/21 iz igre, 1/2 za tri) in 10 skokov, James 25 (11/20 iz igre, 0/5 za tri), 9 skokov in 8 podaj, Caruso 10 (2/2 za tri), Green 8, Caldwell Pope 7, Daniels 5, McGee, Kuzma, Howard in Rondo po 4, Cook 2;

Dončić 27 (10/23 iz igre, 4/10 za tri, prosti meti 3/3), 10 podaj in 9 skokov v 33 minutah, Wright 17 in 9 podaj, Powell, Porzingis in Jackson po 15, Hardaway 8, Finney Smith in Kleber po 6, Se. Curry 3, Marjanović 2.

Photo: WFXR

Sorodne objave