Barcelonine plače, ki jo prejema Nikola Mirotić, se ne bi branil noben NBA-jevec

Evroliga v tem prestopnem roku doživlja pravi finančni razcvet. Vrnite Nikole Mirotića v Evropo, kjer je podpisal astronomsko pogodbo z Barcelono je prisilila druge evroligaše, da so segli globoko v denarnico.


V članku si bomo pogledali lestvico sedmerico najbolje plačanih košarkarjev, ki bodo prihodnjo sezono nastopali v Evroligi. Lestvico je sestavila spletna stran Eurohoops.net. Pri tem je potredno poudariti, da vsote ki so navedene niso uradne, saj evropska košarka nima obveze o javnem imenovanju igralčeve plače, v naspotju z ligo NBA. Najvišje cene tako dejansko določa trg in čeprav evroligaška moštva ne premorejo tolikšnih vsot kot jih lahko vidimo v ligi NBA, so se jim v zadnjem času zelo približala. Spodnja lestvica upošteva zgolj Evroligo, tako da se na njej ne znajdejo igralci kot je Miloš Teodosić, ki ga plačuje nesramno bogati Virtus iz Bologne, ki nastopa zgolj v EuroCupu.

1. Nikola Mirotić (Barcelona), 5.400.000 $ na sezono

Prestop Nikole Mirotića iz Milwaukeeja v Barcelono je odmeval tako v ameriških, kot tudi v evropskih medijih. V ZDA so se spraševali, ali niso morda moštva iz lige NBA nadarjenega črnogorca s španskim potnim listom prehitro spustila iz rok, v Evropi pa je odmevala predvsem višina njegove nove pogodbe. Mirotić je z Barcelono podpisal sedemletno pogodbo, na sezono pa naj bi prejel skoraj 5 milijonov in pol dolarjev.

2. Aleksej Šved (Himki Moskva), 4.000.000 $ na sezono

Izjemni ruski košarkar se je v Evropo iz lige NBA vrnil leta 2015 in podpisal za moskovski Khimki. Do Mirotićevega prihoda je bil sam najvišje plačani evropski igralec. Ima še enoletno pogodbo z moštvom, povsem mogoče pa je, da bo Šved prihodnje leto ponovno lastnik rekorda.

3. Edy Walter Tavares (Real Madrid), 3.000.000 $ na sezono

Prvi center Real Madrida je v dveh letih udejstvovanja v ligi NBA zaslužil “zgolj” 2 milijona dolarjev. Z Realom je podpisal 5 letno pogodbo, vsaka pa mu bo navrgla 3 milijone.

4. Nando De Colo (Fenerbahče), 2.600.000 $ na sezono

Francoz je v pretekli sezoni postal prvak Evrolige z moskovskim CSKA-jem, poleti pa je prestopil k Fenerbahčeju. Čeprav si je De Colo želel vrnitve v ligo NBA, pa se tudi nad položojem v Turčiji ne more pritoževati, saj je obdržal praktično identično pogodbo, kot jo je imel v Moskvi.

5. Shane Larkin (Anadolu Efes), 2.600.000 $ na sezono

Larkin je letos dočakal pričakovano povišico. V lanski sezoni je zaslužil 1,7 milijonov dolarjev. Poskusil je tudi z iskanjem kluba v ligi NBA, vendar najverjetneje ni dobil finančno enakovredne ponudbe.

6. Nick Calathes (Panathinaikos), 2.550.000 $ na sezono

Calathes je daleč najbolje plačani košarkar pri Panathinaikosu. Njegova plača naj bi kar za milijon presegala drugega najbolje plačanega člana moštva iz Aten. To naj bi bil Jimmer Fredette.

7. Jan Vesely (Fenerbahče), 2.430.000 $ na sezono

Za košarkarjem, ki je svoje prve korake delal tudi pri Geoplinu Slovanu je dolga pot. Po treh sezonah v ligi NBA se je vrnil v Evroligo, kjer ga sedaj s Fenerbahčejem veže še dvoletna pogodba. Lani je osvojil nagrado MVP-ja Evrolige, boljši zaključek sezone pa mu je preprečila poškodba. Je edini center med sedmerico najbolje plačanih košarkarjev.

Avtor: Timotej Prosenc

Sorodne objave