[INTERVJU] Anže Maček: “Upam, da bomo Gorana na parketu še dolgo spremljali.”

Pred nadaljevanjem sezone smo opravili zelo zanimiv pogovor z Anžetom Mačkom, ki v Sloveniji velja za enega izmed vodilnih strokovnjakov na področju telesne priprave.


Anže Maček je nekdanji dolgoletni košarkar, po izobrazbi pa kineziolog, ki se je v zadnjih letih uveljavil med slovenskimi strokovnjaki za telesno pripravo in rehabilitacijo. Sodeluje in trenira številne znane slovenske športnike, med katerimi sta najverjetneje najbolj znana brata Goran in Zoran Dragić. Že več let sodeluje s Košarkarsko zvezo Slovenije, v zadnjem obdobju pa skrbi tudi za telesno pripravo slovenske članske reprezentance.

Ste bivši igralec, v prvi ligi ste bežno igrali za Laško, nato pa vrsto let za Hrastnik. Kdaj je bil tisti trenutek, ko ste vedeli, da si želite biti na drugi strani, torej v vlogi trenerja?

Že zadnjo sezono kot košarkar košarkarskega kluba Zlatorog sem si želel, da bi študij nadaljeval v smeri kineziologije na Fakulteti za šport. Kljub študiju se košarki nisem mogel popolnoma odreči, zato sem nadaljnja štiri leta aktivno igral v KK Hrastnik. Skozi magistrski študij pa se je strast do dela v smeri kinezioterapevta samo še okrepila. Spremljanje športnikove medicinske dokumentacije, povezava golih dejstev o človeškem telesu, torej povezava anatomije in dela trenerja in naposled povezava občutka moči pri napredku mišice, je v meni prebudila tisto največjo motivacijo. Vedel sem, da želim v življenju početi točno to – pomagati dobrim postati še boljši.

Ste eden izmed ustanoviteljev podjetja 2A Sports Lab. Bi rekli, da so v Sloveniji športniki dovolj ozavščeni o pomembnosti, da je program treninga prilagojen posameznikovi fiziologiji in športu?

2A Sports LAB je projekt, ustvarjen za doseganje popolnega potenciala rekreativnih posameznikov, profesionalnih športnikov, posameznikov po različnih poškodbah ali bolečinah, ter skupin. Osnovna ideja projekta je celovitost priprave telesne zmogljivosti športnikov vseh ravni. Celovitost naših programov vidimo v združitvi meritev gibalnih sposobnosti s pravilnim in uravnoteženim načrtom treningov za posameznika, spremljanjem rezultatov med in po udeležbi naših programov, hkrati pa želimo naše stranke kar najbolj izobraziti na področju športa. Prednost našega podjetja vidimo ravno v tem, da so programi treningov individualno prilagojeni. Športniki so čedalje bolj ozaveščeni o sami pomembnosti prilagoditve, a se trudimo, da to ozaveščenost še razširimo. Pripravljamo posebne izobraževalne programe, ravno v mesecu novembru smo izpeljali prvi seminar projekta, na katerem prikazujemo različne prakse dobro načrtovanih treningov. Poznavanje posameznikove fiziologije, njegove prednosti in pomanjkljivosti, dobro razumevanje njegovega športa in spremljanje napredka, nam omogoča, da lahko iz fizične priprave izvlečemo tisti maksimum, ki ga vrhunski športnik potrebuje.

V čem se v grobem razlikuje fizična priprava košarkarja v primerjavi z ostalimi športniki?

Tako šport kot tudi košarka sta se v zadnjih letih močno spremenili. Fizična priprava je kompleksen proces, ki vsebuje poznavanje športne panoge in analizo potrebnih motoričnih sposobnosti, ustrezna testiranja s katerimi ugotovimo začetno stanje, načrtovanje vadbe na podlagi zastavljenih ciljev (kratkoročnih, srednjeročnih, dolgoročnih), izvajanje vadbe, nadzorovanje vadbe, končna testiranja s katerimi ugotavljamo napredek. Pri sami košarki poleg tehnike in taktike postaja ključnega pomena tudi sama fizična priprava. Moč, hitrost, agilnost in vzdržljivost so tiste najbolj specifične in ključne stvari, ki krasijo najboljše igralce. V osnovi se razvija in ohranja gibalne sposobnosti kot so: moč (maksimalna moč, hitra moč, vzdržljivostna moč, hipertrofija, itd.), hitrost, vzdržljivost (hitrostna, dolgotrajna), koordinacija, agilnost, gibljivost, ravnotežje in preciznost. Med pomembnejši del pa uvrščamo tudi, preventivo pred športnimi poškodbami, postrehabilitacijsko vadbo po poškodbi in izboljšanje zdravstvenega statusa.

Sodelujete tudi z košarkaricami kot je Teja Oblak. Če odmislimo, da ima vsak športnik individualni program treninga, so vidne velike razlike v načinu fizične priprave moških in žensk v košarki?

Sama vsebina in način treninga so ponavadi zelo podobni, če ne že skoraj isti. Vsak želi napredovati v večini gibalnih sposobnosti, ki sem jih omenil že prej in na ta način izboljšati svojo fizično pripravljenost. Sam nivo fizične pripravljenosti v ženski košarki se je zadnja leta dobro dvignil in tako tudi sama igra postaja čedalje bolj atraktivna. Še vedno pa se tu pojavijo razlike med spoloma v sami intenzivnosti treninga, kjer prednačijo moč, hitrost, vzdržljivost in eksplozivnost pri moških.

V NBA obstajajo omejitve in pravila praktično pri vsaki stvari. Je kakšna posebna stvar na katero morate paziti, ko sodelujete z Goranom?

Moje delo z Goranom se začne takoj po končani sezoni v NBA. Sezona je dolga in fizično zelo utrujajoča, zato je počitek takoj po sezoni zelo pomemben. Po zasluženem počitku pa je hitro potrebno poprijeti za delo in se začeti pripravljati na novo sezono. Sprva je potrebno analizirati sezono in odpraviti morebitne težave, ki so ga pestile tekom sezone. V zadnjem delu sledi specifična fizična priprava, ki mora biti na tem nivoju, da zadostuje vsem fizičnim testom, ki jih mora opraviti takoj po povratku nazaj v klub. To je tudi eden od glavnih pogojev, da se lahko sploh pridruži trening kampu ekipe, ki ponavadi traja teden dni, nato pa se že začnejo tekme v predsezoni. Tu je tudi razlika med ostalimi igralci, ki igrajo v Evropi ali Sloveniji, kjer vemo, da ko se igralci vrnejo v klub sledi še vsaj mesečno ali dvomesečno pripravljalno obdobje. Posebnost treniranja Gorana je tudi ta, da skozi celotno pripravljalno obdobje poteka sodelovanje s kondicijskim in fizioterapevtskim štabom kluba Miami Heat. Vsako leto naju tudi obiščejo v Sloveniji za par dni, kjer skupaj pripravimo nadaljnji plan dela.

Kako je sploh prišlo do tako tesnega sodelovanja z njim?

Tesno sodelovanje se je začelo pred dobrimi tremi leti, ko so se skupaj z bratom Zoranom, ki je takrat opravljal rehabilitacijo pri meni, in še z drugimi košarkarji odločili, da se za novo sezono pripravljajo pri meni. Sama kemija med delom in pozitiven pristop na treningih sta vodila v nadaljnjo tesno sodelovanje. Pri vseh športnikih in njihovih obravnavah se držim načela diskretnosti in zaupnosti, kar seveda potrebujejo in znajo ceniti.

Goran se je letos odlično znašel v novi vlogi iz klopi, vendarle pa ima že nekaj časa težave z poškodbami zaradi česar je lani odigral le 36 tekem. Se vam zdi, da ima pred sabo še veliko let igranja na tako visokem nivoju, kot je liga NBA?

Najprej bi rad poudaril, da so poškodbe sestavni del in vsakdanje breme vsakega vrhunskega športnika. Glede na to, da je to bila njegova prva večja poškodba, je bilo s tega vidika še težje priti nazaj v zmagovalni ritem. To poletje smo veliko poudarka namenili kolenu, s katerim je imel prejšnjo sezono največ težav. Vsak trening je trdo garal z namenom, da pride v novo sezono kar se da v najboljši formi. Kljub temu, da je njegova nova vloga malce drugačna kot prejšnjo sezono, se je v njej več kot odlično znašel. Kot poznam Gorana, je eden največjih borcev na parketu, ki bi za svojo ekipo storil vse in dokler bo njegovo zdravstveno stanje dopuščalo, vem, da bo igral na visokem nivoju. Gremo sezono za sezono in upam, da ga bomo na parketu še dolgo spremljali.

Če bi bila ponudba prava, bi se podali graditi kariero čez lužo?

V podjetju 2A Sports LAB vedno pozdravljamo projekte in sodelovanja z dobrimi poslovnimi partnerji, ki imajo podobno vizijo kot mi. Če bi to pomenilo, da bi se nekdo izmed nas moral seliti v tujino, bi se. Spremembe so vedno dobrodošle, ravno te so tiste, ki iz nas potegnejo najboljše – v poslovnem ali privatnem življenju.

Foto: Osebni arhiv Anžeta Mačka

Sorodne objave