Sergio Scariolo: To je bil triumf za košarko kot ekipni šport

Španija je od leta 2009 kar štirikrat pristala na prvem mestu EuroBasketa. Pri vseh zmagah je špansko izbrano vrsto vodil izkušeni Sergio Scariolo. EuroBasket 2022 je bil drugačen.


Enainšestdeset letni Scariolo je v pogovoru v mešani coni po srečanju za zlato medaljo proti Franciji razložil “poseben okus” lovljenja zlata v Berlinu. Italijanski mojster ni mogel v naprej napovedati tega zmagoslavja: “vedno verjameš, da lahko opraviš dobro delo, igraš dobro košarko, da se tvoja ekipa prijavi na tekmovanje in dobi več pozitivnih kot negativnih točk. Iskreno povedano, nikoli nisem toliko dvomil. Toda nihče ni mogel pričakovati takšnega izida.”

Španski velikani, kot sta Pau in Marc Gasol, sta se upokojila po lanskih poletnih olimpijskih igrah. Upokojil se je tudi Sergio Rodriguez. Ricky Rubio in Sergio Llull sta bila prisiljena na seznam poškodovanih. Kljub temu pa je Španija na vrhu Evrope.

Čutim veliko zadovoljstvo zaradi ravni naše predstave na turnirju in zaradi truda fantov od prvega dne. Na koncu je bila košarka radodarna do tistih, ki so resnično spoštovali vrednote ekipnega športa, žogo, zelo trdo delo na treningih, braniti vse nasprotnike, pomagati drug drugemu in igrati za ekipo. To je bil triumf za košarko kot ekipni šport. Seveda pa trener ne more biti nezadovoljen s to igro, ne glede na vse ostalo. Igrali smo odlično od začetka do konca.”

Igralci kot so Dončić, Jokić in Antetokounmpo, niso prišli niti do kroga medalj. Španija je imela sistem in se je pri prejemu končne nagrade zanašala na ekipo namesto na posameznike.

Foto: MARCA

Sorodne objave